Απόηχος Διημέρου Γνώσης, Δημιουργίας και Ανταλλαγής Ιδεών

prattwCYCLISIS

Στα πλαίσια του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», χρηματοδοτούμενου από το μηχανισμό ΕΕΑ και την διαχειριστική ευθύνη του ιδρύματος Μποδοσάκη, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «ΚΥΚΛΗΣΙΣ» με το έργο «ΠΡΑΤΤΩ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ» υλοποίησε στην παρούσα φάση του προγράμματος το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου ένα διήμερο γνώσης, δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών με συμμετέχοντες ενήλικες εκπαιδευόμενους και άτομα της εθελοντικής ομάδας μας, με στόχο μέσω των δραστηριοτήτων τους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, να ανακαλύψουν, να επεκτείνουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

Στο χώρο μας που αποτελεί ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης αναγνωρίζεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός ιδεών και απόψεων των συμμετεχόντων στη διαδικασία διάδοσης των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων τους και της ουσιαστικής προσφοράς στην ευρύτερη τοπική κοινωνία της Πάτρας. Με έμφαση στην άμεση επαφή και διάδραση ατόμων με διαφορετικό οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, οι δράσεις του έργου στοιχειοθετούν την ενίσχυση της κοινωνικής πλευράς της προσωπικότητας των ωφελουμένων για κινητοποίηση, αυτενέργεια, ενεργοποίηση και αντίσταση κατά της ρητορικής του μίσους, των διακρίσεων και του διχασμού, τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας που ενσωματώνει θεσμούς που πλήττονται από την κοινωνικοοικονομική διάσταση της κρίσης. Οι διαδικασίες ομότιμης μάθησης και η συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ωφελουμένων αναφορικά με την αναβάθμιση των ικανοτήτων που οι ίδιοι αγνοούσαν ότι διαθέτουν. Η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων του προγράμματος στις δραστηριότητες προσδιορισμένης κλίμακας, έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ανάδειξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, με σκοπό να μεγιστοποιηθεί το όφελος σε κοινωνικό επίπεδο με την απόκτηση μιας πιο αισιόδοξης οπτικής για τη ζωή και το μέλλον.
Ζούμε στην ανατολή μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας και για να προοδεύσουμε μέσα σε αυτήν πρέπει πρώτα να την γνωρίσουμε, να την ερμηνεύσουμε και να την κατανοήσουμε. Υπό αυτό το πρίσμα η «Κύκλησις» στοχεύει στον αντίκτυπο της πολιτισμικής συνείδησης και έκφρασης των ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο καθώς και στις κοινωνικές τους ικανότητες και στις ικανότητες συμπεριφοράς τους ως πολιτών. Γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους, ανοίγονται γι’ αυτούς περισσότεροι δρόμοι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους πέρα από τις γνώσεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να είσαι αποτελεσματικότεροι σε αυτό που θα κληθούν να ασχοληθούν.

Δράσεις Σαββάτου 14 Μαρτίου 2015:

  • Η έκθεση φωτογραφιών από στιγμιότυπα της ζωής των Ρομά στις γειτονιές τους στα Βραχνέϊκα που επιμελήθηκε η φωτογράφος – εθελόντρια Σοφία Παπαδοπούλου, αποτυπώνει τη διαφορά στα γελαστά μάτια των παιδιών Ρομά που παίζουν ανέμελα με τις έγνοιες στο βλέμμα των μεγαλύτερων σε ηλικία Ρομά που βιώνουν τη σκληρή καθημερινότητα της επιβίωσης.
  • Η παρουσίαση της Ιωάννας Αγγελοπούλου με τη χρήση power point αφορούσε στα άτομα με διαταραχή αυτισμού και περιλάμβανε βίντεο με άτομα αυτιστικά και διάγνωσης της νόσου με βάση τη συμπεριφορά τους. Με τη χρήση ειδικών γυαλιών έγινε προσπάθεια οι συμμετέχοντες να μπουν στη θέση του αυτιστικού ατόμου και να βιώσουν τον τρόπο που βλέπει και ακούει.
  • Οι εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής της Φωτεινής Καραβασίλη με έντονες αποχρώσεις, οι αφηρημένης τεχνοτροπίας πίνακες της Παναγιώτας Σφακιανάκη, τα χειροποίητα κοσμήματα από πηλό της Γεωργίας Πασχαλίδη, τα πλεκτά κοσμήματα της Πέγκυ Καραβασίλη, οι αναδημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά της Αδαμαντίας Φιλιπποπούλου, οι χειροποίητες κατασκευές κούκλας με βελονάκι από την Αναστασία Γκότση, η τεχνική του Decoupage με τη χρήση χάρτινων μοτίβων για τη διακόσμηση γυαλιού και τα πλεκτά ρούχα της Κατερίνας Ράλλη εντυπωσιάζουν με την πρωτοτυπία και την αστείρευτη δημιουργικότητα και φαντασία.
  • Το εργαστήριο «Η φιλία κάνει τη διαφορά» (Α΄ Μέρος) που απευθυνόταν σε παιδιά μεταναστών 5-8 ετών του Praksis (Σωματείο Ανθρωπιστικό – μη κερδοσκοπικό), αλλά και σε παιδιά από την περιοχή της Πάτρας που δήλωσαν συμμετοχή στο εργαστήριο, είχε στόχο την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο διαφορετικό και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας μέσα από τη συμμετοχή τους στην δημιουργία ιστορίας, τη δραματοποίηση και την εικονογράφησή της. Η αφήγηση παραμυθιού και η δημιουργία ιστορίας και σκηνικών οργανώθηκαν από τα μέλη της ομάδας Αναστασία Γκότση (Νηπιαγωγός), Φωτεινή Καραβασίλη (Εικαστικός) και Παναγιώτα Σφακιανάκη (Εικαστικός).

Δράσεις Κυριακής 15 Μαρτίου 2015:

  • Στο Εργαστήριο Ανταλλαγής Ιδεών με συντονιστή το Νίκο Δημόπουλο – Αντιπρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων – το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην πόλη μας αποτέλεσε τη βάση ανάπτυξης διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους ΜΚΟ, με απώτερο στόχο την ενίσχυση συνεργασιών, την ενεργή συμμετοχή, τις κοινές δράσεις και την προώθηση υπηρεσιών στην πόλη μας ώστε να γίνει πιο φιλική και ανθρώπινη σε όλους.
  • Στα πλαίσια του εργαστηρίου «Η φιλία κάνει τη διαφορά» (Β΄ Μέρος) ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων, η όμορφη ιστορία με το χαμαιλέοντα που άλλαζε χρώματα το δέρμα του. Με αφορμή το παραμύθι που άκουσαν τα παιδιά, τις αφηγήσεις και τις αναγνώσεις για τον μικρό χαμαιλέοντα, σχεδίασαν και ζωγράφισαν το χαμαιλέοντα στο περιβάλλον του και κατανόησαν πως η διαφορετικότητά του τον κάνει μοναδικό αρκεί να την αποδεχτεί για να είναι ευτυχισμένος.
  • Το βραδινό μακιγιάζ είναι αυτό που συνοδεύει τη βραδινή επίσημη εμφάνιση μιας γυναίκας. Η Όλγα Μουστάκη παρουσίασε σε επίδειξη με επαγγελματικά προϊόντα τα στάδια εφαρμογής των τεχνικών βραδινού μακιγιάζ, tips μακιγιάζ με την κατάλληλη χρωματολογία για ελκυστικές, εντυπωσιακές και λαμπερές βραδινές εμφανίσεις.
  • Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια της Κυριακής, στο πνεύμα των ημερών η Πέγκυ Καραβασίλη μας έδειξε τον τρόπο διακόσμησης και τεχνοτροπίας πασχαλινών λαμπάδων με διάφορα απλά υλικά ως την καλύτερη πρόταση για δώρο στις γιορτές.

Δείτε φωτογραφίες από το Διήμερό μας !

Print                                                           


Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.